Snijvoegen

Home Diensten Snijvoegen

Deze klassieke manier van voegen wordt hoofdzakelijk toegepast op oudere panden met een monumentaal karakter. Het is een zeer intensief proces waarbij een hoge vakmanschap is vereist. Wij beschikken over mensen die dit vakmanschap uitstekend beheersen.

Bij de knip voeg steekt het voegwerk iets voor het metselwerk uit. De samenstelling van de voegmortel bij een knip voeg is vetter zodat de voegspecie kan worden ingezet tot deze ruim voor de steen uitkomt. De restauratie voeger kiest vervolgens het juiste tijdstip om het voegwerk af te werken. De overtollige voegspecie van de lint en de stootvoeg wordt hierbij vakkundig afgesneden.

Hierdoor ontstaat er een strakke belijning van het voegwerk en worden onregelmatigheden in het metselwerk door de rechte lijnen die worden gesneden in het voegwerk rechtgetrokken.

Bij-en gevelrestauratie zorgen goed uitgevoerde knipvoegen in de juiste kleur van de voegmortel voor een echte versiering van de gevel.

De snij voeg steekt in tegenstelling tot de knip voeg niet buiten de gevel uit. Dit type voegwerk is qua uitvoering gelijk aan de knip voeg. Aangezien de panden en het metselwerk uit de 19e eeuw bestonden uit een metselmortel van kalk wordt bij dit voegwerk gebruik gemaakt van traditionele voegmortel. Door de kalk bindmiddelen die bij het samenstellen van deze mortel worden gebruikt heeft de voegspecie een natuurlijke vetheid waardoor deze door een vakman goed kan worden toegepast. Dit type voegwerk is het toppunt van vakmanschap en een echte versiering van de gevel door een speelsere schaduwwerking van de steen. En gevel met een snij voeg komt hierdoor sierlijker over dan een gevel met een knip voeg.

Snijvoegen vervangen of restaureren? Neem dan snel contact met ons op!