Voegen

Home Diensten Voegen
Hakken Reinigen Voegen Snijvoegen Impregneren Metselwerk Isoleren Scheurherstel

Misschien is het u wel opgevallen, voegen zijn er in verschillende soorten en voegwerk kan ook in verschillende kleuren uitgevoerd worden. Binnen het restauratieproject is het voegwerk een zeer specialistische aangelegenheid.De schoonheid van een woning/pand wordt immers bepaald door een vakkundig gerestaureerde gevel. Voegen hebben een beschermende functie en ze bepalen ook mede de uitstraling van de woning of het gebouw. Natuurlijk kunt u zelf de soort voeg en de kleur van de voeg uitkiezen. Wij kunnen u daarin uiteraard desgewenst in adviseren. Voegen dragen ook bij aan de stevigheid en kwaliteit van het metselwerk. Ze bieden bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals weersinvloeden. De kleurkeuze en de soort voeg geven ook een sierfunctie en geven een bepaalde uitstraling van het metselwerk.

Verdiepte voeg

Een verdiepte voeg is een voeg die verdiept in het metselwerk ligt ten opzichte van de voorkant van de stenen, waardoor de stenen op de voorgrond komen te liggen.

Een voordeel van verdiept voegwerk is dat de gevel na een regenbui sneller opdroogt, doordat het oppervlak van de steen dat aan de buitenlucht blootstaat twintig tot dertig procent groter is. Hierdoor verweert de gevel minder snel. Een nadeel van verdiept voegwerk is de grotere inwatering aan de bovenzijde van de stenen.

Schaduwvoeg

De schaduwvoeg wordt gedeeltelijk terugliggend aangebracht waardoor een schaduwwerking ontstaat. De schaduwwerking geeft een bijzondere uitstraling aan een woning of gebouw, vooral wanneer er direct zonlicht op de gevel valt.

Geknipte of gesneden voeg

Bij de knipvoeg steekt het voegwerk iets voor het metselwerk uit. De samenstelling van de voegmortel bij een knipvoeg is vetter zodat de voegspecie kan worden ingezet tot deze ruim voor de steen uitkomt. De restauratie voeger kiest vervolgens het juiste tijdstip om het voegwerk af te werken. De overtollige voegspecie van de lint en de stootvoeg wordt hierbij vakkundig afgesneden.

Hierdoor onstaat er een strakke belijning van het voegwerk en worden onregelmatigheden in het metselwerk door de rechte lijnen die worden gesneden in het voegwerk rechtgetrokken.

Bij en gevelrestauratie zorgen goed uitgevoerde knipvoegen in de juiste kleur van de voegmortel voor een echte versiering van de gevel.

De snijvoeg steekt in tegenstelling tot de knipvoeg niet buiten de gevel uit. Dit type voegwerk is qua uitvoering gelijk aan de knipvoeg. Aangezien de panden en het metselwerk uit de 19e eeuw bestonden uit een metselmortel van kalk wordt bij dit voegwerk gebruik gemaakt van traditionele voegmortel. Door de kalk bindmiddelen die bij het samenstellen van deze mortel worden gebruikt heeft de voegspecie een natuurlijke vetheid waardoor deze door een vakman goed kan worden toegepast. Dit type voegwerk is het toppunt van vakmanschap en een echte versiering van de gevel door een speelsere schaduwwerking van de steen. En gevel met een snijvoeg komt hierdoor sierlijker over dan een gevel met een knipvoeg.

Platvol gladde voeg

Dit is een veel voorkomende voegvorm. Deze vorm creëert een vlak gevelbeeld en laat de voeg als het ware opgaan in de gevelsteen.

Borstelvoeg

Borstel– of kamvoeg, deze naam zegt iets over de manier waarop de voeg is afgewerkt. Een borstel- of kamvoeg is een voeg die is afgewerkt met een borstel of kam. Door de bewerking van de voeg is deze vrij grof en open van structuur. Dit in tegenstelling tot een gladde voeg die glad wordt afgewerkt. De opname van vocht wordt door deze structuur vergemakkelijkt. Dit is de goedkoopste voegsoort en ook minder duurzaam dan andere voegsoorten. Deze voegsoort wordt veel toegepast in de nieuwbouw.

Heeft u voegwerk? Neem dan snel contact met ons op!